4 wijnen die je niet kiest (omdat je er stiekem niets over weet)

Wijn kiezen is soms lastig. Het is logisch dat je dan soms voor de bekende keuzes gaat als Chardonnay, Sauvignon Blanc of Merlot. Maar iets nieuws is ook weleens leuk om te proberen, hieronder geef ik een aantal tips.

De Sauvignon Blanc, een geliefde witte wijn, maar oh zo vaak erg zuur. Zeker in de cafés waar ze wijn inkopen niet heel belangrijk vinden. Probeer daarom eens de Spaanse witte Verdejo, liefst uit het Rueda gebied. Deze witte wijn is net zo fris en fijn als een Sauvignon Blanc, maar is net wat toegankelijker. Door het warmere klimaat is hij iets exotischer en soms ook een beetje bloemig. Heel fijn voor in de zomer.

Een Duitse witte wijn die niet vaak wordt gekozen, wellicht door het slechte imago is de Riesling. In het verleden was het een zware zoetige wijn, maar de wijnboeren halen snel de schade in. De Riesling (Sekt) van tegenwoordig is fris en sprankelend en doet niet onder voor andere frisse witte wijnen. Dus kies de volgende keer in plaats van de bekende Sauvignon Blanc een Riesling.

Uit hetzelfde land komt de rode Spätburgunder, te vinden bij de betere wijnhandels en in restaurants. Deze Duitse rode wijn wordt vaak vergeleken met de dure Pinot Noir uit de streek Bourgogne in Frankrijk. De vraag naar de Pinot Noir is zo hoog in de Bourgogne dat de wijnen eigenlijk niet echt betaalbaar zijn. Wil je toch eens weten hoe het smaakt, dan kies je een Spätburgunder. Het is een lichte rode wijn die fruitig smaakt en goed bij wat zwaardere visgerechten of gevogelte past. Tijdens mijn etentje in sterrenrestaurant Lastage kregen we ook deze wijn geserveerd, heerlijk.

Sherry. Ja, over een slecht imago gesproken. Sherry kocht je in de jaren ’80 in een kartonnen pak bij de AH. En waarschijnlijk zijn er nog steeds slechte Sherry’s, ik heb het echter over een specifieke soort. De Pedro Ximenez Sherry, oftewel PX Sherry, een prachtige dessertwijn. Natuurlijk Port, de bekende goudgele wijn en gekoelde rode wijn staan ook op een wijnkaart, maar kijk eens of vraag eens in een goed restaurant of ze PX Sherry hebben. Een heerlijke stroperige goudbruine wijn die heerlijk is voor bij de zoetere desserts.

Dus go go go en ga experimenteren. Heb jij nog een favoriete (onbekende) wijn die erbij moet staan? Laat hieronder een comment achter.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>