Recept | Tomaten stamppot

Tomaten stamppot

Dé stamppot, met dank aan @joostc

Het ís koud en dé tijd voor stamppot, probeer eens een keer dit recept in plaats van de eeuwige andijvie, zuurkool of hutspot. Het is misschien een zomerse variant, maar ook erg lekker als het koud is. Het recept is voor 2 personen, maar natuurlijk ook makkelijk te maken voor 4. Dit recept heb ik gevonden in een boekje van een naamgenoot ‘Koken met Karin: zónder pakjes en zakjes’, sommige recepten staan ook op haar website.

Benodigdheden:

250 gr aardappels (liefst kruimig)
250 gr romaatjes aan tak (of andere tomaten met smaak)
125 gr spekjes (de helft van een duopakje bij de AH)
15 gr basilicum
75 gr rucola
1 teentje knoflook
olijfolie
peper en zout

Schil de aardappelen en kook deze ongeveer 15-20 minuten, zodat ze makkelijk te pureren zijn. Bak ondertussen de spekjes langzaam uit in de pan. Plet, voordat je de spekjes in de pan doet, het teentje knoflook en leg deze tussen de spekjes. Als je klaar bent met het bakken van de spekjes haal je de knoflook er weer uit en kun je deze weggooien. Haal de pan met spekjes van de warmtebron en laat deze met vocht even staan.

Beslis wat voor spekjes je het lekkerst vindt. Liever zacht of toch hartig? Bekijk daarvoor het recept van de preitaart.

Snij ondertussen de romaatjes door twee zodat het vocht een klein beetje vrij komt, maar het geen mini stukjes worden. Versnipper ook de basilicumblaadjes, maar maak ze niet té klein, grof is het lekkerder.

Ondertussen zijn de aardappelen vast klaar, giet deze af, doe er een scheut olijfolie bij en peper en zout. Zorg dat je de aardappels zo fijn stampt dat je makkelijk met een houten lepel er doorheen kan roeren. Mocht het nog wat te droog zijn, doe er dan nog een scheutje olijfolie bij.

Als laatste roer je de tomaatjes, spekjes, basilicum en een handje rucola doorheen. Dan heb je een heerlijke stamppot die nét even wat anders is!

Eet lekker !

Variatie: Je kan er ook nog een paar blokjes feta en/of gedroogde tomaatjes (op olijfolie) doorheen doen.

Stamppot, maar dan anders. Lekker met tomaten, spekjes en basilicum!

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>