Le Petit Latin

Leuke restaurants in Amsterdam Centrum, je moet even zoeken, maar ze zijn er nog. Vorige week kennis gemaakt met Le Petit Latin op de Nieuwezijds Voorburgwal vlakbij het Spui. Als je er zit lijkt het alsof je in een bistro in een knus dorpje in Frankrijk bent binnen gelopen.

Le Petit Latin zit in een entresol en door het toeristische Nieuwezijds loop je het makkelijk voorbij, deze keer niet doen, gewoon naar binnen lopen. Het interieur is kleurrijk overal afbeeldingen van de Provence, die typische tafelkleedjes en de houten bistro stoeltjes. En dan wordt je joviaal begroet door de eigenaar.

Jaren geleden naar Nederland gekomen en samen met zijn zoon runt hij het kleine restaurant. Zijn zoon in de keuken en hij regelt het reilen en zeilen plus de wijn.

Elke dag hebben ze een vers menu, in het Frans beschreven aan de wand. Dat is misschien wat lastig kiezen, maar door de voortreffelijk uitleg van eigenaar Jacques Rouet krijg je direct overal zin in. Zelf heb ik Tartuffo de Veau genomen, vrij vertaald een carpaccio van kalf met truffelmayonaise. Wow, heerlijk. De porties zijn niet bescheiden, echt comfort food. Ook te merken aan het hoofdgerecht: Lamsschenkel met mosterdsaus. Een gerecht dat je weinig terug ziet in de Nederlandse restaurant. Absoluut een aanrader, het vlees is heerlijk mals en zacht door het stoven. Het valt haast van het bot af.

Qua wijnen is er uiteraard een kaart, maar advies door Jacques is veel leuker. Omdat wij een combi hadden tussen vis en vlees, werden er twee flessen op tafel gezet. Ook aan de wijn is aandacht besteed, er werd niet een Pays d’Oc als huiswijn geschonken. De Pays d’Oc is het grootste wijngebied van Frankrijk en daar komen bijna altijd de Franse huiswijnen in de Amsterdamse horeca vandaan. Nu krijgen we een heerlijk frisse Sauvignon Blanc, uit hét gebied van deze druif Touraine in de Loire. Voor rood werd gekozen voor een fruitige soepele Cotes du Provence, niet de juiste keus bij de gerechten, maar wel wat mijn tafelgenoten het lekkerst vonden. Dus, prima!

Le Petit Latin is al eerder ontdekt als een restaurant die je niet moet missen, door Johannes van Dam uiteraard. Hij roemde de simpele weldadige gerechten en daar ben ik het helemaal eens. De ontzettend vriendelijke eigenaar, zijn zoon die prachtige gerechten maakt en het gevoel dat je even heel ergens anders bent vond ik top. Bel wel even om te reserveren, het is een klein restaurant, dus handig om je tafel even veilig te stellen.

Wat? Le Petit Latin
Waar? Nieuwezijds Voorburgwal 306

Een nieuw oud-restaurant, heerlijk eten in het Centrum. Het kan nog!

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>