3 tips om wijn te bestellen in een restaurant

Jaaa, lekker uit eten met een heerlijke wijn erbij. Alleen dan krijg je de wijnkaart te zien en hoe weet je nu welke wijn je moet kiezen? De wijnkaart kan acacadabra zijn, in deze post geef ik je drie tips.

Allereerst is het belangrijk dat je drinkt wat je lekker vindt, je betaalt er immers voor. Betekent dat dat je een fles witte wijn bestelt bij een groot stuk vlees? Gewoon doen. Rode wijn past beter bij vlees, maar als jij dat niet lekker vindt, dan zou ik die rode wijn niet bestellen.

De keus tussen wit en rood is vaak de makkelijkste keus. Op basis van je eigen voorkeur of het gerecht dat je neemt hoef je daar vaak niet lang over na te denken. Maar dan? Bekijk de wijnkaart eens goed en kijk naar de jaartallen van de wijnen.

De jaartallen staan voor het jaar dat de wijn is geoogst. Bestel in een restaurant geen witte wijn ouder dan twee jaar. Natuurlijk sommige witte wijnen kun je prima ouder drinken, maar de meeste witte wijnen zijn het lekkerst als ze jong zijn. Dan zijn ze nog verfrissend.

Voor rood geldt een iets ruimere marge, persoonlijk zou ik rode wijn niet ouder dan vijf jaar bestellen. Ook hier zijn uitzonderingen, er zijn prachtige wijnen uit de Bordeaux – Frankrijk – die acht jaar en zelfs 20 jaar oud mogen worden. Deze wijnen hebben in restaurants een fors prijskaartje en ik denk dat alleen echte wijnliefhebbers deze wijnen bestellen.

Tweede tip: kijk naar de herkomst. Zuidelijker gelegen landen hebben vollere wijnen. Een witte wijn uit Noord-Frankrijk smaakt frisser dan eentje uit Spanje. Dit geldt ook voor rode wijn. Dit komt door het warmere klimaat.

De laatste tip bestel wat je kent. Al eerder dezelfde soort wijn gedronken en was die lekker? Dan gewoon opnieuw bestellen. Uiteraard zijn er geen garanties, want er kan veel kwaliteitsverschil in wijn zitten. In de volgende blogpost over dit onderwerp zal ik meer over druivensoorten vertellen. Heb jij nog tips, deel ze hieronder in de comments!

Daar is de wijnkaart, maar hoe kies je nu de lekkerste wijn uit?

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>